مطالب آموزشی

تعریف بیشتر برق صنعتی

مهندسی برق صنعتی چیست؟( آشنایی با برق صنعتی)

در پاسخ به این که مهندسی برق صنعتی چیست؟ اجازه دهید اینطور بیان کنیم؛ تعریف رشته برق صنعتی شامل: ایجاد و اتصال، تنظیم و نظارت مصرف جریان الکتریکی با استفاده از تجهیزات، کنتور، ترانس، کلید، مدارات، تابلو برق‌ها و … می‌باشد، که این کار در هر نوع ساختمان تجاری، مسکونی، کارگاه، کارخانه‌جات و … توسط شخصی متخصص یا همان برقکار صنعتی انجام می‌شود.

یک مهندس برق صنعتی باید تجربه و مهارت کافی جهت انجام کارهای برقکاری و سیم‌کشی را داشته باشد.

ویژگی برق صنعتی در یک نگاه

رشته برق صنعتی که یکی از زیردسته‌های رشته فنی محسوب می‌شود در حال حاضر توسط دانشگاه‌ها،مدارس و آموزشگاه‌ها در حال تدریس است، بازار کار رشته مهندسی برق صنعتی به حدی داغ است که می‌توان از آن در آمد بالایی را کسب کرد. در ادامه به ویژگی‌های این رشته می‌پردازیم:

ویژگی در برق صنعتی ویژگی در برق صنعتی
نحوه یادگیری شرکت در کلاس آموزشگاه، مدارس، دانشگاه
مدت زمان یادگیری بین 1 ماه تا چندین سال
بازار کار بسیار پر رونق
آینده شغلی برق صنعتی رو به پیشرفت
شغل‌های رشته برق صنعتی دوربین مداربسته، تاسیسات برق، تعمیرات برق و …
تجهیزات مورد استفاده در حوزه برق صنعتی کلید، کنتور، مدار، سیم‌ها، کابل‌ها …

 

رشته برق صنعتی

رشته مهندسی برق صنعتی جزو زیر شاخه‌ مهندسی در دانشگاه تدریس می‌شود همچنین این رشته زیر شاخه‌ فنی حرفه‌ای، کاردانش و ریاضی فیزیک در دوران دبیرستان است.
گرچه برق سنتی توسط آموزشگاه‌های فنی و حرفه‌ای معتبر هم آموزش داده می‌شود و همچنین مدرکی که توسط این آموزشگاه‌ها ارائه داده می‌شود مدرک معتبر سازمان فنی و حرفه‌ای کشور است.

در هر دو صورت شما پس از دریافت مدرک یا این که فارغ‌التحصیل شدید می‌توانید به راحتی وارد بازار کار شوید.

برق صنعتی درجه یک و دو چیست؟

جهت تسهیل در آموزش(توسط آموزشگاه‌های فنی حرفه‌ای) و جمع‌بندی سرفصل‌ها، برق صنعتی به دو سطح و درجه 1(پیشرفته) و 2(مبتدی) تقسیم شده است.
با توجه به این که در دوره‌های آموزشگاه‌ها آموزش‌های عملی و تئوری برگزار می‌شود، کسی که دوره آموزشی درجه دو برق صنعتی را گذرانده باشد برابر با داشتن 4 سال تجربه کاری بوده و کسی که دوره برق صنعتی درجه 1 را گذرانده باشد برابر با داشتن 6 سال سابقه کای است.

خدمات و کاربرد برق صنعتی چیست؟

به صورت کلی وظیفه و کاربرد برق صنعتی بسیار گسترده است که برای شرح آن حتی نیاز به یک مقاله جدا می‌باشد اما می‌توان به موارد دیگری مانند: کنترل، مدیریت، روشن و خاموش کردن تجهیزات صنعتی، ماشین آلات، هیتر‌ها و … با استفاده از برق صنعتی یا سه فاز اشاره کرد.

در بسیاری از صنایع مختلف مثل پتروشیمی‌ها، صنایع دارویی(برای کنترل دستگاه‌های تولیدی)، چاپ و نشر، کشاورزی و… رشته برق صنعتی فنی حرفه ای به واسطه ایجاد سیستم بهره‌ور و کاهش هزینه‌های تولید، اهمییت ویژه‌ای پیدا می‌کند. تا پایان سال 1402 به طور تقریبی 10 هزار نفر فارغ التحصیل رشته برق صنعتی در دانشگاه‌های ایران هستند که همگی وارد بازار کار می‌شوند.

ما در ادامه به گزینه‌های اشاره کرده‌ایم که به این موضوع می‌پردازد، کاربرد برق صنعتی چیست؟ و چه خدماتی در این حوزه ارائه می‌شود؟

  • کنترل دور یک موتور 3 فاز با استفاده از دستگاه درایو الکتریکی
  • روشن و خاموش کردن موتور تک فاز با استفاده از کلیدگردان
  • خاموش و روشن کردن کمپرسور با استفاده از کنتاکتور
  • روشن کردن موتور یک نوار نقاله
  • راه انداختن پمپ آب کشاورزی و پمپ شناور 3 فاز با استفاده از کلید ستاره مثلث
  • نظارت و کاهش توان یک راکتیو کارگاه با استفاده از چند عدد خازن
  • تقسیم جریان برق ورودی به یک کارگاه با استفاده از چندین کلید اتوماتیک
  • راه‌اندازی موتور یک نوار نقاله بدون ایجاد لرزش با استفاده از دستگاه سافت استارت
  • نمایش میزان عبور جریان فاز‌های کارگاه به صورت جدا با استفاده از آمپر متر دیجیتالی تابلویی
  • خاموش و روشن کردن روشنایی یک کارگاه با استفاده از کنتاکتور و شستی استارت و استاپ

ما در اینجا به چند مورد از شرح انواع کاربرد برق صنعتی اشاره کردیم، در واقع کاربرد این رشته بسیار زیاد است و همانطور که گفتیم برای شرح کامل آن نیاز به یک مقاله جدا می‌باشد.

تجهیزات برق صنعتی چیست؟

استفاده از ابزار‌ها و تجهیزات در برق صنعتی سبب می‌شود تا یک برقکار بتواند وظایف خود را به درستی انجام دهد بر دستگاه‌ها نظارت و کنترل داشته باشد. از ابزارهای ساده‌ای که هر برقکار ممکن است استفاده کند مانند پیچ گوشتی، فازمتر، انبردست، سیم چین و … بگذریم تجهیزات اصلی که در این حوزه مورد استفاده قرار می‌گیرند به شرح زیر می‌باشند:

  • کنتاکتور
  • کلید مینیاتوری
  • کلید حرارتی
  • کلید اتوماتیک
  • رله بی متال
  • ترمینال ریلی
  • شاسی

در ادامه به شرح هر کدام از آنها می‌پردازیم:

کنتاکتور

کنتاکتور برق یکی از مهم‌ترین تجهیزات مورد استفاده در برق صنعتی است در واقع یکی از انواع کلید الکترومغناطیسی است و در جهت کنترل جریان الکتریکی، قطع و وصل جریان(تک فاز یا سه فاز)، گرمکن الکتریکی، مدارات، بانک خازنی و … مورد استفاده قرار می‌گیرند.

کلید مینیاتوری

به کلید مینیاتوری، فیوز مینیاتوری یا کلید الکترومکانیکی خودکار گفته می‌شود، هدف این قطعه محافظت در برابر جریان اضافه یا اتصال کوتاه است و در برابر این مشکل جریان را قطع کرده و پس از مدتی دوباره جریان را وصل می‌کند.

کلید حرارتی

کلیدهای حرارتی از دیگر تجهیزات برق صنعتی هستند که به عنوان یک قطعه محافظت کننده مورد استفاده قرار می‌گیرند، به این صورت که در مسیر جریان نصب می‌شوند و در صورت افزایش جریان برق(اضافه بار)، اتصال را قطع می‌کنند.

کلید اتوماتیک

از این کلید نیز به عنوان حفاظت از دستگاه برقی مورد استفاده قرار می‌گیرد به این صورت که جریان الکتریکی در صورت افزایش یا اتصال کوتاه توسط این کلید قطع می‌شود. از این کلید جهت محافظت دستگاه‌هایی مانند مدارات روشنایی، مراکز صنعتی، دستگاه‌های صنعتی و … مورد استفاده قرار می‌گیرد.

رله بی متال

از تجهیزات دیگری برای برق صنعتی می‌توان به بی متل یا رله بی متال اشاره کرد، وظیفه این قطعه محافظت از موتور الکتریکی در مقابل بارهای اضافی است، به عنوان مثال اگر جریان از حد تعیین شده افزایش یافت، مسیر جریان را قطع می‌کند. رله بی متال به کنتاکتور وصل می‌شود.

ترمینال ریلی

از ترمینال ریلی(ترمینال تابلویی) جهت متصل کردن تجهیزات برق صنعتی استفاده می‌شود. این قطعه بر روی تابلو برق نصب می‌شود.

شاسی

شاسی از دیگه تجهیزات برق صنعتی شاسی، شستی یا پوش باتون است که با استفاده از دست تنظیم می‌شود. هدف این قطعه فرمان قطع و وصل به مدار است جهت فرمان وصل رنگ سبز با کنتاکت باز به کار می‌رود و همچنین برای فرمان قطع رنگ قرمز با کنتاکت بسته نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تابلو برق صنعتی چیست؟

استفاده از تابلو برق در برق صنعتی یک امر حیاتی و مهم است وظیفه این سیستم نظارت، کنترل بر توزیع جریان برق(انرژی الکتریکی)، محافظت از تجهیزات متصل است.
تابلو برق‌ها با توجه به محدودیت ولتاژ از 1000 تا بالای 36000 به سه دسته تقسیم می‌شوند که شامل LV، MV، HV می‌باشند.

برق کار صنعتی کیست؟

شخصی که وظیفه انجام خدماتی مانند: نظارت، مدیریت، سیم کشی، خطایابی، رفع مشکل، بررسی و تنظیم مدارات و … در حوزه برق صنعتی را برعهده داشته باشد را برقکار صنعتی گویند.

از آنجایی که این حوزه نیازمند داشتن دقت و تمرکز بالایی است یک برقکار ماهر باید بتواند با تمرکز بالا کارها را انجام دهد تا درآمد خود را بالا ببرد، همچنین باید بتوانید به دانش خود بیافزاید و مهارت‌ها را به صورت کامل یاد بگیرید تا یک شغل مناسبی در بازار داشته باشید. بد نیست در ادامه به شغل برق صنعتی نیز اشاره کنیم؛ که اطلاعات دقیق در مورد آن در صفحه شغل برق صنعتی قابل مشاهده است.

شغل‌های رشته برق صنعتی چیست؟

از فرصت‌های شغلی که به عنوان یک متخصص برقکار صنعتی پیش رو دارید می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • می‌توانید به عنوان نیروی تکنسین برق صنعتی در کارخانه‌ها، بیمارستان‌ها، کارگاه‌ها و … مشغول به کار شوید.
  • به عنوان تابلو ساز برق صنعتی به انجام خدماتی نظیر ساخت و مونتاژ تابلو برق بپردازید.
  • در ارگان‌هایی نظیر اداره برق مشغول به کار شوید.
  • به عنوان یک برقکار مستقل به صورت سیار خدمات ارائه دهید.
  • کسب و کار خود را راه اندازی کرده و مغازه فروش تابلو برق، تجهیزات، خدمات و … بزنید.

در صورتی که بتوانید مهارت خود را افزایش دهید و به مواردی مانند تنظیم، بررسی، عیب‌یابی تجهیزات، دستگاه‌ها … تسلط داشته باشید، دامنه انتخاب شغل شما وسیع‌تر خواهد شد و حتی می‌توانید در یک شرکت معتبر استخدام شوید.

بازار کار برق صنعتی

رشته برق صنعتی فنی حرفه‌ای جزو حوزه‌های پر درآمد است روز به روز با وجود راه‌اندازی کارخانجات صنعتی جدید، کارگاه‌ها و … به تعداد متقاضیان جذب نیروی مهندس برق صنعتی اضافه می‌شود از این جهت چه در حال حاضر یا چه با گذر زمان، آینده شغلی رشته برق صنعتی بسیار درخشان است.

وزارت علوم بر اساس آمارهای به دست آمده در 6 سال گذشته اذعان داشته که هر سال در حدود 7% به فارغ التحصیلان رشته برق صنعتی فنی حرفه‌ای افزوده می‌شود. بسیاری از این دانشجویان در بدو ورود به دانشگاه‌ها یا مراکز فنی حرفه‌ای با این سوال مواجه می‌شوند که برق صنعتی چه رشته‌ای است و چه کشورهایی برای مهاجرت کاری با این رشته مناسب هستند. بسیاری از این افراد کشورهای اروپایی را به عنوان مقصد کاری برای خود انتخاب می‌کنند.

رشته برق صنعتی فنی حرفه ای چیست؟
برق صنعتی فنی حرفه ای در چه صنایعی مورد استفاده قرار می‌گیرد؟

حداقل دستمزد مهندسان برق صنعتی در ایران در سال 1402، 15 میلیون تومان در نظر گرفته شده است و با توجه به مهارت و تخصص به ازای هر سال 11 درصد به حقوق پایه افزوده می‌شود. برای اطلاع از درآمد برق صنعتی در ایران و خارج بر روی این لینک کلیک کنید. مدت زمان یادگیری رشته برق صنعتی در دوره‌های آزاد مجتمع‌های فنی حرفه ای 6 ماه است.
با توجه به شغل‌های رشته فنی حرفه‌ای برق صنعتی که گفته شد در صورتی که شما بتوانید در هرکدام از حوزه‌ها به صورت تخصصی مهارت‌ها را کسب نماید می‌توانید درآمد قابل قبولی را از بازار برق صنعتی داشته باشید.

مبانی یادگیری برق صنعتی

رشته برق صنعتی جزو رشته‌های فنی و حرفه‌ای می‌باشد از این جهت اگر در حین تحصیل هستید می‌توانید با انتخاب شاخه فنی حرفه‌ای، کار و دانش یا ریاضی فیزیک وارد این رشته شوید البته اگر شاخه ریاضی فیزیک را در دوران دبیرستان انتخاب نمایید باید سپس وارد دانشگاه شده و در آنجا رشته برق صنعتی را انتخاب کنید. در هر دو صورت می‌توانید تحصیلات خود را در تا دانشگاه ادامه داده و مدرک مهندسی برق صنعتی را دریافت نمایید.

اما اگر دوره تحصیلی خود را گذرانده‌اید یا دوست ندارید این رشته را در دوران تحصیلی خود انتخاب نمایید نگران نباشید، آموزشگاه‌های فنی و حرفه‌ای تمام این مهارت‌ها را توسط اساتید متخصص در اختیار شما قرار خواهند داد، مهم نیست سن شما چقدر است، سابقه کار دارید یا نه، کار با ابزارها را می‌دانید یا نه و یا تحصیلات شما چقدر است. در هر صورت شما می‌توانید بدون نیاز به مدرک خاصی وارد آموزشگاه معتبر شده و در دوره‌های برق صنعتی شرکت کنید و به سرعت وارد بازار کار شده و کسب درآمد نمایید.

قدم اول یادگیری برق صنعتی؛ انتخاب یک آموزشگاه معتبر

تا اینجا درمورد ویژگی‌ها، شغل‌ها، تجهیزات، بازار کار، کاربرد، رشته و این که برق صنعتی چیست؟ گفتیم اما اگر کسی تمایل به یادگیری این رشته داشته باشد از چه طریقی باید اقدام نماید؟ در هر سنی که هستید با هر مدرک تحصیلی حتی سیکل می‌توانید به یک آموزشگاه معتبر مراجعه کرده و در دوره آموزشی برق صنعتی شرکت کنید.
به دلیل اعتبار، نظم، فراهم کردن شرایط قسطی پرداخت هزینه دوره، آموزش تخصصی توسط اساتید، ارائه مدرک بین المللی و کلاس‌های مجهز ما به شما آموزشگاه فنی حرفه‌ای ایران ILO را معرفی می‌کنیم. مواردی که نیاز بود را در اینجا شرح دادیم اما اگر درمورد شرایط ثبت نام یا دریافت اطلاعات دیگر درمورد مهندسی برق صنعتی و یا دوره برق صنعتی سوالی داشتید می‌توانید از قسمت کامنت(انتهای همین صفحه)، چت یا تماس با شماره 02155965666 با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *